Oezbekistan heeft zijn steun uitgesproken voor Azerbeidzjan in de kwestie rondom Karabağ. Armenië houdt al bijna 20 jaar de provincie Karabağ en alle omringende provincies, tezamen ongeveer een kwart van Azerbeidzjan, bezet.

De steun van Oezbekistan komt van de Oezbeekse president İslam Kerimov zelf, maar was eerder ook al geuit bij monde van de ambassadeur van Oezbekistan in Azerbeidzjan İsmatulla Ergaşev. Oezbekistan en Azerbeidzjan zijn Turkse republieken met een sterk gelijkende taal, cultuur en volk. In totaal zijn er zeven onafhankelijke Turkse republieken, naast Oezbekistan en Azerbeidzjan behoren Turkije en Kazachstan ook hiertoe.

Eerder spraken Israël, Japan, Kazachstan, Iran, Rusland en Turkije al hun steun uit voor Azerbeidzjan. Daarnaast is Armenië recentelijk door vier van de grootste internationale organisaties op de vingers getikt voor de illegale bezetting van zijn buurland Azerbeidzjan: het Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, het Europees Parlement, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa en de Verenigde Naties Veiligheidsraad.

Persbericht © DeArmeenseGenocide.nl, 28 september 2010