De nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakü, Matthew Bryza, is meteen onder druk van de Armeense lobby komen te staan.

Volgens de Armeense lobby in Amerika is Matthew Bryza “subjectief en anti-Armeens”, als bewijs werd naar voren geschoven dat Bryza getrouwd is met de Turks-Amerikaanse Zeyno Baran, onderzoekster aan het Hudson Instituut en directrice van het Centrum voor Euraziatisch Beleid in Washington. Hierdoor zou Bryza “pro-Azerbeidzjaans” zijn en de gebeurtenissen van 1915 niet erkennen als een ‘genocide’.

Bryza staat bekend om zijn afwijzing van de term ‘genocide’ voor de Armeense relocatie van 1915, alsmede zijn werk om vrede te realiseren tussen Armenië en Azerbeidzjan. Hierbij heeft Bryza Armenië opgeroepen de bezetting van Azerbeidzjan te beëindigen. Armenie houdt al sinds 1992 ongeveer 24% van Azerbeidzjan bezet en weigert deze, ondanks verscheidene VN-resoluties, op te geven.

Van de 14 Amerikaanse senatoren die Bryza’s benoeming moesten goedkeuren stemden er twee, Barbara Boxer en Robert Menendez, tegen. Beide senatoren staan bekend om hun affiliaties met de Armeense lobby in Amerika. Met slechts twee stemmen tegen is de benoeming van Bryza als ambassadeur in Bakü dan toch gelukt, iets wat eerder belemmerd werd door de Armeense lobby.

Persbericht © DeArmeenseGenocide.nl, 24 september 2010