Vandaag is de massamoord van Azerbeidzjaanse Turken in 1992 door Armeense soldaten in Hocalı herdacht voor de negentiende keer.

Overal ter wereld waren er herdenkingen ter nagedachtenis van de 613 Azerbeidzjaanse doden aan de hand van de Armeense soldaten; 106 van de 613 waren vrouwen en nog eens 83 van de 613 waren kinderen.

De Russische academicus Pompeyev zei tijdens een bijeenkomst dat de toenmalige Russische leider Boris Yeltsin schuldig was omdat hij een Russisch brigade liet deelnemen aan de gruwelheden. “Russische soldaten van de 366ste Brigade hebben jaren terug al toegegeven dat ze zich schaamden voor hun aandeel in de genocide van Hocalı.”, aldus Pompeyev. Hij kreeg bijval van Aleksandr Fomenkov die vond dat de huidige Armeense president Sarj Sarkisyan de hoofdschuldige was.

Sarkisyan was de oprichter van de Armeense landmacht en begon zelf de oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan gedurende 1990-1991. Hij werd premier in 2007 en uiteindelijk president in 2008. Volgens de Russisch-Israelische Avigdor Eskin dient Sarkisyan dan ook international berecht te worden voor zijn aandeel en eindverantwoordelijkheid in de genocide van Hocalı.

Persbericht © DeArmeenseGenocide.nl, 25 februari 2011