Matthew Bryza is toch aangesteld als de nieuwe ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakü, ondanks immense druk van de Armeense lobby.

Volgens de Armeense lobby in Amerika was Matthew Bryza “subjectief en anti-Armeens”. Als argument werd verwezen naar zijn huwelijk met de Turks-Amerikaanse Zeyno Baran, onderzoekster aan het Hudson Instituut en directrice van het Centrum voor Euraziatisch Beleid in Washington. Hierdoor zou Bryza, volgens de Armeense lobby, de gebeurtenissen van 1915 niet erkennen als een ‘genocide’.

Bryza staat bekend om zijn werk om vrede te realiseren tussen Armenië en Azerbeidzjan. Hierbij heeft Bryza Armenië opgeroepen de bezetting van Azerbeidzjan te beëindigen. Armenië houdt al sinds 1992 ongeveer 24% van Azerbeidzjan bezet en weigert deze, ondanks verscheidene VN-resoluties, op te geven. Hierop beschuldigde de Armeense lobby Bryza “pro-Azerbeidzjaans” te zijn en oefende druk uit om zijn aanstelling als ambassadeur te belemmeren.

De twee Amerikaanse senatoren Barbara Boxer en Robert Menendez weigerden Bryza goed te keuren als ambassadeur. Beide senatoren staan bekend om hun affiliaties met de Armeense lobby in Amerika. Uiteindelijk keurde de Amerikaanse president Barack Obama de aanstelling van Bryza goed op 29 december 2010.

Persbericht © DeArmeenseGenocide.nl, 1 januari 2011