Bij de herdenking van de bloedige oorlog aan het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw heeft de Armeense krant Asbarez een foto herdrukt met een ander onderschrift dan het origineel.

De foto, die genomen was door de inmiddels overleden fotograaf Andrey Soloviev van het persbureau ITAR-TASS, bleek van de Azerbeidzjaanse jodin Vera Bessantina te zijn. Bessantina was tijdens de wreedheden op 20 januari 1990 vermoord, toen Sovjet-troepen Azerbeidzjan binnenvielen om het Sovjet-gezag te herstellen.

Dit weerhield het in Los Angelos gevestigde Amerikaans-Armeense persbureau Asbarez er niet van om dezelfde foto te gebruiken met als onderschrift: “Armeniërs uit Bakü [de Azerbeidzjaanse hoofdstad red.] die in hun eigen huis vermoord zijn”.

Ook eerder maakte de Armeense lobby gebruik van gefalsificeerde foto’s, zo gebruikte de Russisch-Armeense krant ‘V Novom Svete’ in november 2007 een door de Amerikaans-Armeense Eduard Pariant gepubliceerde foto met als onderschrift: “Armeense kinderen die tijdens de Eerste Wereldoorlog door Osmaanse Turken vermoord zijn.” Achteraf bleek echter dat het om Azerbeidzjaanse kinderen ging die tijdens de Azeri-Armeense oorlog van 1992 in Hocalı vermoord waren door Armeense soldaten.

Persbericht © DeArmeenseGenocide.nl, 30 januari 2010