Een Roemeens topcrimineel kon zich voor enkele tienduizenden euro’s vrijkopen uit een Armeense gevangenis, dit heeft voor een groot schandaal gezorgd in Armenië.

Oliver Raduku Marian schreef bij thuiskomst in Roemenië meteen een brief aan de Armeense president Serj Sarkisyan om hem op de hoogte te stellen van de situatie. Volgens Marian kreeg zijn zakenpartner Konstantin Stengachu 12 jaar cel omdat hij weigerde te betalen. Marian echter zou 50.000 euro en 20.000 dollar betaald hebben, waarna hij slechts 2 jaar cel kreeg opgelegd van de Armeense rechter. Hiervan hoefde hij er slechts 14 maanden van uit te zitten. Marian benadrukte in zijn brief dat hij de ‘hoofdschuldige’ was en Stengachu slechts berecht werd als ‘medeplichtige’. Omdat Stengachu weigerde de corrupte ambtenaren in Armenië om te kopen, kreeg hij een langere celstraf en ondergaat hij nu stelselmatige martelingen in Armenië, aldus Marian.

Met de brief wil Marian zijn criminele zakenpartner redden uit zijn situatie. Armenië geldt als één van de armste landen van de regio en heeft veel te maken met corrupte ambtenaren.

Persbericht © DeArmeenseGenocide.nl, 15 september 2010