De Amerikaanse staat Arkansas heeft officieel en formeel de Genocide in Hocalı erkent als een daad tegen de menselijkheid door Armenië nadat eerder Massachusetts, Texas, Georgia en New Mexico dat al hadden gedaan.

In de nacht van 25 op 26 februari 1992, bezetten Armeense troepen de Azerbeidzjaanse stad Hocalı om vervolgens alle Azerbeidzjaanse inwoners koelbloedig te vermoorden. De inval van Armeense troepen op Azerbeidzjaans grondgebied was eerder al afgekeurd door de Verenigde Naties. Echter, Armenië weigert zich te schikken aan de eis en houdt sinds 1991 tot op heden ruim 24% van Azerbeidzjan bezet.

Voor veel landen is de etnische zuivering van Armenië in Hocalı een genocide. Officieel werd het soms niet zo genoemd vanwege druk van Armenië en de Armeense lobby. Na landen zoals Duitsland, Turkije en Mexico, beginnen nu steeds meer Amerikaanse staten Hocalı nu officieel een genocide te noemen. De erkenning van Hocalı als een genocide is als een resolutie aangenomen door het Huis van Afgevaardigden van Arkansas.

Persbericht © DeArmeenseGenocide.nl, 10 februari 2013